Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΕΙΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!!!

Τι φοράει ο Πατριάρχης?

panorthodoksi

Πανορθόδοξη -  Κρήτη - 2016 - Βοθρολομαίος - Αιγυπτιακό ΑΝΚΧ   2


Εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, να φορά τον αιγυπτιακό σταυρό ΑΝΚΧ.

egypt-roll-22-of-33-picture-27-of-36-luxor-mummification-museum-sarcophagus-detail-serpentsand-ankh
Ο Αιγυπτιακός Σταυρός ΑΝΚΧ ανάμεσα στους όφεις της Σοφίας
Ο σταυρός αυτός είναι γνωστός ως 'ανάσα ζωής', το 'κλειδί του Νείλου' , ή 'σταυρός με χερούλι'. Είναι αρχαίο αιγυπτιακό ιερογλυφικό που στην ουσία σημαίνει ζωή.

Ως σύμβολο το ΑΝΚΧ εμφανίζεται συχνά σε ταφικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, συνήθως σε εικόνες στα δάχτυλα ενός θεού ή θεότητας που αναπαριστούν τις θεότητες του άλλου κόσμου, προσφέροντας το δώρο της ζωής στη μούμια του νεκρού. Πιστεύεται ότι αυτό αποτελεί ένα σύμβολο της πράξης της σύλληψης. 


Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι τον φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι ένας σταυρός που δε χρησιμοποιείται συχνά, έως καθόλου, από την Ορθοδοξία και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί τον επέλεξε. Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να εξηγήσει κάποιος εκπρόσωπος του Φαναριού, για ποιό λόγο έγινε αυτή η επιλογή. Γιατί επελέχθη ένα αιγυπτιακό σύμβολο και όχι κάποιο από τα δικά μας, τα Ορθόδοξα σύμβολα...