Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΟΙ "ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ "



"Άγιοι άγγελοι, σας παρακαλούμε, πρεσβεύστε στο Θεό για μας και για όλο τον κόσμο." 

Ραφαήλ
σημαίνει ο Κύριος θεραπεύει, ικανοποιεί τα αιτήματα. Κάθε όνομα στην Παλαιά Διαθήκη έκρυβε έναν συμβολισμό ή ένα μήνυμα. Στο βιβλίο της Αγίας Γραφής «Τωβίτ», διαβάζουμε πως ο γέροντας Τωβίας έστειλε το γιο του Τωβίτ στους Ράγους της Μηδίας για να ζητήσει από το Γαβαήλ τα δανεικά που του είχε δώσει, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει τις δυσκολίες της ζωής καθώς εκείνος θα πέθαινε. Το μακρύ αυτό ταξίδι ο Τωβίτ το έκαμε με έναν υπέροχο συνοδό, που του στάθηκε ως το τέλος απαραίτητος βοηθός, το Ραφαήλ. Κατά τη Γραφή ο Ραφαήλ ήταν «άγγελος Κυρίου» που συμπορεύτηκε μαζί του και που τον βοήθησε να επιστρέψει πίσω σώος και αβλαβής (Τωβ. κεφ. 5 & 12)! Ως Αρχάγγελος ο Ραφαήλ χαρακτηρίζεται στον εξωβιβλικό χώρο, σε πατερικά ή ασκητικά κείμενα.
Αξίζει να θυμίσουμε - για να δικαιολογήσουμε και τη σημασία του ονόματός του - πως ο Ραφαήλ γιάτρεψε σε κάποια δεδομένη στιγμή τη γυναίκα του Τωβίτ, τη Σάρρα, και προς το τέλος όλης αυτής της υπόθεσης, ξανάδωσε το φως στον πιστό τυφλό γέροντα Τωβία!
Ο Ραφαήλ θεωρείται ως ένας «εκ των επτά αγγέλων» της Αποκάλυψης του Ιωάννη, που κρατώντας χρυσό θυμιατήρι προσφέρει στο θρόνο του Θεού τις προσευχές του λαού (Αποκ. 8, 3-5). Στο απόκρυφο δε βιβλίο του Ενώχ, γίνεται μεγάλη αναφορά σ'; αυτόν...

Ουριήλ (Uriel)
σημαίνει "Φωτιά του Θεού" ή "Φως του Θεού" ο Θεός είναι φωςΩς τέταρτος Αρχάγγελος αναφέρεται ο Ουριήλ.  ! Εμφανίζεται στο παλαιοδιαθηκικό απόκρυφο Γ΄ Έσδρα (εξωβιβλικό), αλλά και σε όραμα του αγίου Νήφωνα, όπως είπαμε. Απεικονίζεται κρατώντας ξίφος εναντίον των Περσών στο δεξί του χέρι, και μια φλόγα στο αριστερό του.
«Ο Εκτελεστικός Άγγελος, ο Άγγελος που Υπηρετεί»  "Το Φως του Θεού", φέρνει το θείο φως στη ζωή μας, καθότι μετατρέπει τις οδυνηρές μνήμες και μας απελευθερώνει από τα οδυνηρά φορτία ή ευθύνες του παρελθόντος, αλλά και ο Αρχάγγελος που ζει τη δυστυχία των κολασμένων.
Άγγελος της Μουσικής
Κατά τον Χριστιανισμό ο Ουριήλ είναι ο Αγγελος της Μουσικής. Ο Άγγελος της Ποίησης και ο ΄Αγγελος της Προφητείας. Η εκκλησία τον αποδεχόταν ως έναν από τους αρχαγγέλους για πολλούς αιώνες και τελικά τον αφαίρεσαν από τα αρχεία το 745 μ.Χ. για τον λόγο ότι την ανησυχούσε πάρα πολύ η εξέχουσα θέση που ο λαός προσέδιδε στους αγγέλους. Μερικές φορές περιγράφεται σαν ο "Αρχάγγελος της Σωτηρίας", "το Φως του Θεού", "η Φωτιά του Θεού". Το σύμβολο του Ουριήλ, ένα ανοιχτό χέρι που κρατά μια φλόγα, συμβολίζει ένα μεγάλο δώρο για την ανθρωπότητα. Είναι η φλόγα της Αγάπης που πυροδοτεί την καρδιά στην υπηρεσία του Θεού.
Προβάλλεται ως ο Αρχάγγελος του Άδη, με ειδική μάλιστα αποστολή και λειτούργημα την επιμέλεια των ψυχών. Σε όραμα που είδε ο Αγιος Νήφων, επίσκοπος Κωνσταντιανής «της κατ'; Αλεξάνδρειαν» (4ος αιώνας μ.Χ.), ο Ουριήλ ήταν «αρχηγός αγγελικής παράταξης, λευκός σαν το χιόνι, ολοφώτεινος και σαγηνευτικός» (βλ.: «Ένας ασκητής επίσκοπος», Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού, 2004). Είναι ο Αρχάγγελος που ζει τη δυστυχία των κολασμένων και με βαθιά συμπόνια σ'; αυτούς, ψάλλει τον όγδοο στίχο του 81ου ψαλμού: «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην». Προσεύχεται να έλθει γρήγορα η ημέρα της Κρίσεως...

Σελαφιήλ (Sealtiel) 
σημαίνει "μεσίτης του Θεού" (Γ΄ Εσδράς 5:16) και θεωρείται ο αρμόδιος για την άνοδο των ανθρώπινων προσευχών στον ουρανό. Απεικονίζεται με το πρόσωπο και τα μάτια του συνεσταλμένα, κρατώντας τα χέρια του στο στήθος σε στάση προσευχής.
Ιελουδιήλ (Jegudiel)
σημαίνει "δοξάζοντας το Θεό". Θεωρείται ο άγγελος που σχετίζεται με την εντιμότητα και το ήθος των επίγειων βασιλέων και αρχόντων. Απεικονίζεται να φέρει ένα χρυσό στέμμα στο δεξί του χέρι και ένα τριπλό μαστίγιο στο αριστερό.
Βαραχιήλ (Barachiel)
σημαίνει «Ευλογία του Θεού». Απεικονίζεται να κρατάει ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, μπροστά στο στήθος του.
Ιερεμιήλ (Jeremiel) 
σημαίνει "ανάταση του Θεού". Θεωρείται ο εμπνευστής και αφυπνιστής της έγερσης ενός ανθρώπου προς τον Θεό (Γ΄ Έσδρας 4:36). [Είναι ο αρχάγγελος με τη ζυγαριά στην εικόνα].


"Άγιοι άγγελοι, σας παρακαλούμε, πρεσβεύστε στο Θεό για μας και για όλο τον κόσμο." 


1myblog.pblogs.gr
o-nekros.blogspot.gr
nefthalim.blogspot.gr